Antoine, Belasco, Stanislavski, Craig, Meyerhold, Copeau, Vaktangov, Hopkins, Jouvet, Zakava, Guthrie, Logan… Tiyatronun sadece pratiğini değil, bu pratiğe temel oluşturan teorileri de üretmiş ve tiyatronun sanılanın aksine, “iki kalas, bir heves”ten çok daha önemli işlevlerinin olduğunu düşünen tiyatro insanlarıdır hepsi.
Tiyatronun üç duvarının arasında kalan alanın, yani sahnenin, nasıl hayata daha fazla yaklaştırılacağını, hayatı ve insanı “sahne”de nasıl estetize edebileceğini konu alan bir disiplin olarak “sahneye koyma”nın araştırılması… Antoine, Sahneye Koyma Sanatı ile ilgili olarak bakın neler yazmış: “Bence, çağdaş sahneye koyuculuk ‒gerçekte günümüzde olduğu gibi‒ sadece özel çerçevesi içinde eyleme uymakla kalmamalı, aynı zamanda eylemin asıl karakterini belirleyip havasını da yaratmalıdır.” Tiyatronun bir disiplini olarak düşünebileceğimiz bu alanda değerli tiyatro insanlarının kaleme aldıklarını yine şair, tiyatrocu, sanat ve kültür insanı Suat Taşer’in çevirisi ile sunuyoruz okurlarımıza…
Okur Yorumları
Kitap hakkında yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye girişi için tıklayınız.
Eğer üye değilseniz, üye olmak için tıklayınız.
Yazar Hakkında
05 Ocak 1860’de Moskova’da dünyaya gelen Stanislavski, 1877'de amatör olarak oyunculuğa başladı. F. P. Komisarjevski’nin yönetimi altında vodvillerde, operetlerde, dramlarda ve komedilerde oynadı. 1898 yılında Vladimir İvanoviç Nemiroviç-Dançenko ile birlikte “Moskova Sanat Topluluğu”nu kurdu. Çehov’un yapıtlarını sahneleyerek büyük ün kazandı. 1938 yılında hayata gözlerini kapadı.
Büyük Rus devrimi ve öncesi önemli bir tiyatro yönetmenidir. Devrimden önce gerçekçilik akımını benimseyip, daha sonra Toplumcu gerçekçi akıma yönelmiştir. Sanat Yaşamım adlı kitabında anılarını anlatır.
Nemirovic Dancenko ile birlikte kurdukları "Moskova Sanat Tiyatrosu"; Rus tiyatrosunun bir adım öne çıkmasını sağlar. Psiko-realist oyunculuk kavramını ortaya atan ilk kişidir. Çehov'un oyunlarını klasik tarzların dışına çıkarak yönetti. Doğu tiyatrosunun gösterişinden etkilenen Bertolt Brecht'in oyunculuk yöntemi üzerine Epik Tiyatroyu geliştirdiği bilinir.
Türkçeye çevrilmiş kitapları
• Bir Aktör Hazırlanıyor
• Bir Karakter Yaratmak
• Bir Rol Yaratmak
• Sanat Yaşamım